<

“ Cine nu-i gata, il iau cu lopata!” o fraza pe care cu totii am strigat-o de nenumarate ori in copilaria noastra jucandu-ne de-a v-ati ascunselea pe afara ... „Tara, tara, vrem ostasi!” „Pe cine?! Pe cine?!” parca auzim si acum zeci de voci raspunzând. „1, 2, 3, la perete stop!”, baba oarba, ratele si vanatorii... toate erau invitatii de nerefuzat, afara, la joaca.   

Exista multe moduri in care copilaria generatiilor din prezent difera de cea a generatiilor anterioare, dar unul dintre cele mai contrastante aspecte este masura in care copiii petrec timp in natura. Exista numeroase motive pentru reducerea intervalului de  timp zilnic petrecut afara: de la cresterea semnificativa a timpului petrecut in interactiunea cu dispozitivele electronice, accentul pus pe activitatile planificate, preocuparile legate de expunerea la soare, dar si lipsa locurilor de joaca in aer liber. Nu e vorba doar de copii... si adultii petrec mai putin timp afara.

Un studiu din 2010 al cercetătorilor englezi, privind modul in care isi petrec elevii de clasa a 6-a timpul dupa scoala, a indicat faptul ca majoritatea copiilor au petrecut mai putin de 30 de minute in timpul zilei afara. Un sondaj despre prescolari facut in  Ohio în 2016 a indicat faptul ca jumatate dintre copii au petrecut mai putin de 23 de minute in fiecare zi in aer liber. Unul din trei copii nu a petrecut deloc timp in aer liber.

Aceste date sunt alarmante avand in vedere impactul masurabil, atat psihologic cat si educational, al timpului petrecut in natura. Studiile indica faptul ca jocul in natura poate reduce stresul. Scurtele plimbari pot reduce anxietatea, dificultatile de concentrare si simptomele ADHD. Iar atunci cand la scoala copiii au parte de experiente de invatare in natura, ei devin mai motivati si mai disciplinati. 

Concluzia este usor de tras: joaca in aer liber si experientele in natura reprezinta un instrument educational important.

Iata cateva motive pentru a incuraja joaca in aer liber.

Soarele. Da, expunerea la soare poate creste riscul de aparitie a cancerului de piele, dar avem nevoie de expunerea la soare pentru a produce vitamina D, o vitamina care joaca un rol crucial in multe procese ale corpului, de la dezvoltarea osoasa la sistemul nostru imunitar. Corpul nostru functioneaza cel mai bine atunci cand primeste soare in fiecare zi.

Miscarea. Copiii ar trebui să aiba activitate fizica minimum o ora in fiecare zi, iar joaca in aer liber este o modalitate grozava de a face miscare. Cu siguranta, pot face miscare si în interior, dar in aer liber, joaca cu o minge sau cu o bicicleta incurajeaza jocul activ, ceea ce este cu adevarat cel mai bun exercitiu pentru copii.

Abilitătile de executie. Acestea sunt abilitătile care ne ajuta să planificam, sa prioritizam, sa rezolvam, sa negociem si sa facem multitasking. Ele sunt esentiale pentru succesul nostru. Creativitatea intra si ea în aceasta categorie. Acestea sunt abilitati care trebuie învatate si exersate, si pentru a face acest lucru, copiii au nevoie de timp nestructurat. Ei au nevoie de timp petrecut singuri, de timp petrecut cu alti copii si de a li se ingadui sa-si faca propriile jocuri, sa descopere si sa se amuze. Jocul in aer liber le ofera ocazii de a exersa aceste abilitati. 

Asumarea de riscuri. Copiii trebuie sa-si asume anumite riscuri. Ca parinti, acest lucru ne face anxiosi, dorim ca ai nostri copii sa fie in siguranta. Dar daca nu ii lasam sa-si asume riscuri, nu vor sti ce pot face si poate ca nu vor avea incredere si curaj pentru a face fata riscurilor inevitabile ale vietii. Da, isi pot rupe un brat catarandu-se intr-un copac, si da, se pot simti umiliti cand, incercand sa isi faca prieteni, sunt respinsi. Dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incerce. Lectiile pe care le invata din esec sunt la fel de importante ca si cele pe care le invata din succes.

Socializarea. Copiii trebuie sa invete cum sa lucreze impreuna. Ei trebuie sa invete sa-si faca prieteni, sa impartaseasca si sa coopereze, cum sa trateze alte persoane. Daca interactioneaza numai in medii foarte structurate, cum ar fi echipele scolare sau sportive, nu vor invata tot ceea ce au nevoie sa stie.

Aprecierea naturii. O mare parte a lumii noastre se schimba si nu spre bine. Daca un copil creste fara sa mearga in padure, sa sape in pamant, sa vada animalele in habitatul lor, sa urce pe munte, sa se joace intr-un parau sau sa priveasa la orizontul fara sfarsit al oceanului, nu va intelege ce urmeaza sa fie pierdut. Viitorul planetei noastre depinde de copiii nostri, de aceea ei trebuie sa invete sa o aprecieze. 

Cum sa iti incurajezi copilul sa se joace afara?   

Cea mai buna modalitate de a incuraja copilul sa se joace in aer liber este sa ii fii tu insuti exemplu. Poți initia o activitate interesanta cum ar fi construirea unui alimentator de pasari sau pictarea unui zid.  

Descopera resursele naturale din zona ta luand copilul in drumetii, la pescuit, sau camping. Poti planifica diferite activitati în aer liber, cum ar fi o vizita la o gradina botanica sau o ferma si poti crea provocari precum o vanatoare de comori, sau o sarcina cu obstacole cu o recompensa corespunzatoare mai tarziu.

Evita sa faci jocul in aer liber prea "educativ" sau "academic". Asigura-te ca cel mic se distreaza si se bucura de a fi in aer liber! Iti poti insoti copilul in parcuri sau pe trasee naturale, dar lasa-l sa exploreze singur. Fii cu ochii pe el, dar rezista tentatiei de a interveni si a controla experienta lui. Ofera ajutor numai atunci cand ti se solicita.

Ia in considerare crearea unui cadru de joaca atractiv in curtea casei, poate cu o casuta de gradina si jucarii senzoriale. Va fi o alternativa la indemana ori de cate ori timpul nu va va perime sa faceti excursii mai lungi.

Oferta magazinului online de jucarii Tini Mini Toys acorda o atentie speciala jucariilor de gradina din lemn. Daca esti in cautarea unor jucarii pentru exterior, aici gasesti multe optiuni: casute de gradina simple sau accesorizate cu tobogan si leagan, masute senzoriale cu loc pentru apa si nisip, turnuri de joaca, biciclete de echilibru si multe altele.

Ce poti face pentru a imbunatati sansele copilului tau de a fi sanatos si a avea succes in viitor? Asigura-te ca petrece mult timp in aer liber! Si mai bine... petrece si tu timp cu el in natura!

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi afisata