Intreaba niste parinti sau bunici cum se jucau ei cand erau mici si unde! Compara raspunsurile acestora cu cele ale copiilor de astazi! Vei descoperi cu siguranta ca, spre deosebire de generatiile anterioare, amintirile din copilarie sunt in mare parte făcute in interior, departe de natura si dominate de timpul petrecut in fata ecranelor.
Multi copii cresc in mediul urban si multi nu se misca suficient. Cand traim fara "vitamina N" ("N" vine de la „natura”) si suferim de „sindromul lipsei naturii”, nu traim bine... In plus, jocul afara este cea mai importanta metoda in care copiii isi pot dezvolta motricitatea.
Dar, din ce în ce mai multi parinti gasesc foarte dificil sa îsi convinga copiii sa se joace afara. Te confrunti si tu cu problema aceasta? Iata cateva trucuri dovedite care ii vor scoate pe copii din casa:
1. Ia in considerare crearea unui cadru de joaca atractiv in curtea casei, cu o casuta de gradina, un loc cu nisip, apa, pietris si alte jucarii senzoriale, inca de cand copilul începe sa umble. Se va obisnui de mic cu joaca in aer liber, si va asocia joaca si activitatile recreative cu timpul petrecut in natura. Daca locuiesti la bloc, amenajeaza impreuna cu vecinii un mic loc de joaca. Va fi o alternativa la indemana ori de câte ori timpul nu va va permite sa faceti plimbari sau excursii mai lungi.
2. Spune-i ca este in regula sa se murdareasca, sa se ude.
3. Incurajeaza copilul sa includa resursele naturale in joaca lui: bolovanii pentru a urca sau pentru a se aseza, bustenii pentru a practica echilibristica, plantele, nisipul, pietrisul si lemnul pentru a sari, a merge si a arunca. Natura incurajeaza jocul imaginativ si explorarea fizica. Jocul in natura este adesea ales in mod liber, spontan si nestructurat.
4. Amenajati impreuna o mini-sera sau o gradina cu flori.
5. Organizeaza o intalnire de joaca in aer liber. Ia-ti copilul si cativa dintre prietenii lui intr-un parc, langa un parau sau lac. Urmareste-i cum coopereaza si cum interactioneaza intre ei si cu mediul natural.
6. Da copiilor franghie si un cearceaf vechi si ajuta-i sa construiasca un fort in curtea casei sau chiar in parc.
7. Organizeaza o cina, sau un picnic la un loc de joaca sau intr-un parc.
8. Oraganizeaza o vanatoare de comori in aer liber, unde copiii colecteaza obiecte din natura.
9. Faceti plimbari regulate, alergari sau plimbari cu bicicleta in natura ca activitati de familie. Multe comunitati urbane au trasee de biciclete prin parcuri, pe langa ape curgatoare sau lacuri. Pastreaza cateva jocuri cu trasee ca pe o alternativa la indemana.
10. Parchează masina la cateva minute de scoala si mergi pe jos împreuna cu copilul. Cautati culorile naturale din mediul inconjurator si lasa-l sa se joace cu bete, roci si frunze de-a lungul drumului.
11. In fiecare weekend explorati noi zone ale orasului ca o activitate de familie. Faceti-vă o misiune din a vizita cat mai multe parcuri si locuri de joaca diferite pentru a le gasi pe cele preferate.
12. Creste treptat gradul de independentă pe care il are copilul tau in aer liber. Incepe prin a-l lasa sa mearga in sus si in jos pe strada, in jurul blocului si apoi la locul de joaca din apropiere.
13. Practicati impreuna geocaching! Ce e geocaching-ul? Este un joc bazat pe pozitionare GPS si consta in gasirea unor cutii cu „comori” numite geocache-uri (sau cache-uri), care sunt ascunse la anumite coordonate geografice. Totul este inregistrat pe site-ul geocaching.com unde pot fi vazute coordonatele cutiilor (cache-urilor) ascunse in toata lumea. Un cache obisnuit este de fapt o cutie mica inchisa ermetic ce contine obligatoriu un carnetel sau o coala de hârtie (logbook). Cutiile mai mari pot conține diverse jucarii sau lucruri de mica valoare care se pot lua de gasitor daca sunt inlocuite cu altele asemanatoare.
Geocaching-ul a fost conceput pe 1 mai 2000, si este similar cu un joc vechi de 150 de ani care folosea indicii și repere din povesti.
Pune imediat in practica trucurile de mai sus! Explorarea naturii aduce doar beneficii.
Oferta magazinului online de jucării Tini Mini Toys acorda o atenție specială jucariilor de gradina din lemn. Daca esti in cautarea unor jucarii pentru exterior, aici gasesti multe opțiuni: casute de gradina simple sau accesorizate cu tobogan si leagan, masute senzoriale cu loc pentru apa si nisip, turnuri de joaca, biciclete de echilibru evolutive, seturi de explorat si seturi de experiemente, microscoape, telescoape si multe altele, pentru copii de toate varstele.
E timpul sa iesim afara la joaca!

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi afisata