“Jocul este cea mai inalta forma de cercetare” spunea Albert Einstein.

Astazi, tot mai multi educatori sunt de acord ca jocul are un rol vital în dezvoltarea sociala, psihologica, intelectuala si fizica a copiilor. Studiile Play England au relevat faptul ca jocul incurajeaza gandirea si independenta creatoare a copilului, dezvolta abilitatile de rezolvare a problemelor, puterea de concentrare si capacitatea de a face fata situatiilor stresante.

Care e jucaria potrivita pentru a creste capacitatea de concentrare copilului meu? Cat de interactive ar trebui sa fie jucariile lui? Sunt intrebari la care parintii incearca sa raspunda atunci cand aleg jucarii pentru copiii lor. Acestia sunt sfatuiti sa cultive capacitatea de concentrare a copiilor de la cele mai mici varste, astfel ca alegerea corecta a jucariilor devine si mai dificila. Cu popularitatea cumparaturilor online in crestere si usa digitala larg deschisa pentru oricine are acces la internet, cumparaturile pentru cea mai buna jucarie par la un click distanta, dar procesul de alegere a acesteia poate deveni dificil. Personajele de actiune din diverse filme, jucariile din restaurantele de fast-food cu personaje iubite de desen animat, sau jucariile clasice, toate lupta pentru atentia ta si a copilului tau.

Cand un copil se joaca cu jucarii din lemn, fara baterii si efecte sonore, i se cere sa creeze el tot scenariul: isi imagineaza ce face jucaria, produce el sunetul pe care l-ar emite jucaria, pune jucaria in miscare, mai degraba decat sa observe ca un spectator tot procesul. Aceste activitati permit copilului sa controleze el jocul, pastrandu-si mintea clara, imaginand scenarii si rezolvand problemele in mod eficient. 

Dezvoltarea abilitatii de a analiza, de a crea un plan pentru a rezolva un puzzle este esentiala si vine in timp, cu rabdare. Cu cat copilul isi cultiva mai devreme rabdarea, cu atat mai ușor el/ea va rezolva sarcinile complexe. Puzzle-urile din lemn sunt jucarii grozave, accesibile chiar din jurul varstei de 1 an, iar rezolvarea lor il va determina pe cel mic sa depaseasca sarcinile simple, dar in acelasi timp complexe, care necesita multa concentrare.

Valentele educative ale jocurilor de constructii sunt deja cunoscute de toata lumea, iar cele mai populare piese de construit sunt tot din lemn. Multiple studii au aratat ca jocurile de constructii imbunatatesc concentrarea, gandirea spatiala, gandirea matematica, flexibilitatea cognitiva si au impact asupa dezvoltarii limbajului. Unele piese sunt simple corpuri geometrice, in timp ce altele sunt piese interconectabile. Antreneaza-l pe cel mic in activitati de construcție libera, urmarind firul propriei imaginatii, sau, dupa varsta de 3 ani, intr-un joc mai complex cum ar fi sa construiasca urmarind un anumit model. Constructiile devin mai complexe pe masură ce capacitatea de concentrare creste.

Cum jucariile din lemn nu au iesit niciodata din „moda”, exista o varietate foarte larga de jucarii disponibile: jucarii pentru jocuri de rol, puzzle-uri, jocuri de constructii, seturi de trenulete si multe altele.

Jucariile din lemn raman clasice, fiind create pentru a anima ore intregi jocul copiilor, si pentru a-l face educativ si plin de creativitate.

Va asteptam cu drag sa ne jucam si sa invatam impreuna!

Articolul poate fi citit si in numarul 3 ar revistei Mamprenoare.

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi afisata