<>

“Imaginatia e mai importanta decat cunoasterea. Cunoasterea este limitata la tot ce stim si intelegem acum, in timp ce imaginatia imbratiseaza intreaga lume, si tot ce va fi vreodata de stiut sau de inteles.” Albert Einstein

Copilul tau ti-a spus vreodata ca el cand va fi mare va fi cosmonaut, spion, pompier, pilot, actrita, sau cantareata...? Copilaria este o perioada in care cei mici se implica in jocuri ale imaginatiei: printr-o banala joaca cu papusa ei pretind ca sunt parinti grijulii cu copilul lor. Ceea ce fac se numeste “joc de rol”. 

Jocul de rol nu este doar o activitate distractiva pentru copil, el este si un instrument de invatare, ajutandu-l sa isi dezvolte imaginatia, sa isi imbunatateasca abilitatile sociale si sa dobandeasca incredere in fortele proprii. Copilul foloseste un obiect pentru a reprezenta altceva in timp ce ii da actiune si miscare. Procesul de ”prefacere” dezvolta abilitati in multe laturi esentiale.

Abilitati sociale si emotionale. Cand copilul se angajeaza in jocul de rol, el experimenteaza in mod activ rolurile sociale si emotionale ale vietii. Prin jocul de rol de grup, el invata cum sa-si astepte randul, sa imparta responsabilitati si sa rezolve creativ problemele. Cand copilul intra in rolul unor personaje, experimenteaza ceea ce se numeste "a te pune in pielea altcuiva", care ajuta la dezvoltarea empatiei. Este normal cei mici sa vada lumea din punctul lor de vedere egocentric, dar prin maturizare si joc de rol de grup, copilul va incepe sa inteleaga sentimentele altora. De asemenea, el isi construieste stima de sine atunci cand descopera ca, prin joaca, poate fi orice isi doreste.

Aptitudini lingvistice. Ati ascultat vreodată cand copilul se angajeaza in jocuri imaginare cu jucariile sau prietenii sai? Probabil ati auzit cateva cuvinte si fraze pe care nu ati crezut ca le stia! De fapt, adesea auzim cuvintele noastre reflectate in jocul copiilor. Copiii isi pot imita perfect mama, tatal, dar si profesorii. Studiile actuale asupra jocului de rol au demonstrat stimularea dezvoltarii limbajului, inclusiv folosirea de timpuri verbale si adjective. Prin jocul de rol copilul invata ca limbajul ii da mijloacele de a reinterpreta un rol, sau de a organiza jocul. Acest proces il ajuta pe copil sa faca legatura intre limba vorbita si cea scrisa, o abilitate care il va ajuta mai tarziu sa invete sa citeasca.

Capacitati cognitive. Jocul de rol ofera copilului o varietate de probleme de rezolvat. Fie ca este vorba de doi copii care doresc să joace acelasi rol sau care cauta materialele potrivite pentru a face un acoperis pentru casuța de joaca, ei fac apel la abilitati cognitive importante pe care le vor folosi in fiecare aspect al vietii lor.

Iata cateva beneficii ale jocului de rol:

Vor invata sa aprecieze munca. Munca poate fi la fel de simpla ca si zugravirea unui perete, sau la fel de complexa precum analizarea dovezilor într-o investigatie, dar indiferent in ce consta, copiii vor aprecia munca cand vor vedea rezultatul.

Vor dezvolta empatie in timp ce intra in diferite roluri. Copiii vor intelege mai bine modul in care se pregateste un pompier, sau ce face un bucatar in bucataria unui restaurant, atunci cand iau contact cu aceste meserii. Intrarea in rolul altora ii va face sa aprecieze valoarea meseriilor oamenilor din jurul lor.

Pot deveni lideri responsabili in viitor. Copiii incearca meserii cu putere de decizie mare: pot testa cum e sa fii pilot de avion sau chirurg, cazuri in care acestia vor afla cum este sa ei decizii care ii afecteaza pe ceilalti.

Copiii se angajeaza in jocul de rol simuland tipurile de activitati pe care vor trebui sa le stapaneasca ca adulți, ceea ce sugereaza ca un astfel de joc este o forma de a exersa. Atunci cand copiilor li se dau informatii in timpul jocului de rol, ei le asimileaza foarte usor. Experimentele efectuate cu prescolari americani sugereaza ca, de la varsta de 3 ani, copiii înteleg sa faca distinctie intre jocurile de rol realiste si cele fanteziste si folosesc informatiile invatate din scenariile jocurilor de rol realiste pentru a intelege lumea reala.

Jocul de rol poate fi facut acasa, folosind ca recuzita diverse obiecte sau piese din garderoba parintilor, sau in locuri de joaca, special amenajate in acest scop.

Cum sa iti incurajezi copilul sa joace jocuri de rol acasa?

Ia in considerare crearea unei cutii sau a unui colt plin cu obiecte care sa starneasca fantezia micutului tau. Poti include: carton sau o cutie goala pentru a crea o "casa", haine vechi, pantofi, animale din plus, papusi, paturi pentru costume, sau bilete de avion folosite, pentru o vacanta imaginara.

Atunci cand ii cumperi jucarii, alege pentru el jucarii destinate jocului de rol. Nu se va plictisi prea curand de ele, pentru ca le va folosi pentru a crea noi si noi scenarii. Oferta magazinului online de jucarii Tini Mini Toys acorda o atentie speciala jocului de rol. Daca esti in cautarea unor jucarii educative, aici găsesti multe optiuni: bucatarii utilate si accesorizate, seturi de gatit si ustensile de bucatarie care le imita fidel pe cele reale, truse de scule, statii de pompieri, statii de benzina complexe cu spalatorie si heliport, seturi de trenulete, case de marcat, casute de papusi, instrumente muzicale si multe altele.

Cand supraveghezi jocul de rol, adreseaza-i copilului intrebari deschise pentru a-l încuraja sa-si foloseasca limbajul si imaginatia!

Jocul de rol ne ofera sansa unica de a ne intalni copiii intr-o lume imaginara si de a aborda problemele intr-un fel care ne ajuta sa nu intram in modul "parinte-copil", permitandu-e totusi sa abordam problemele direct.

Tu ce joc de rol ai jucat ultima data cu copilul tau? 

0

Comentarii

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi afisata